Listopad – měsíc, kdy si nejeden hladce oholený muž nechává narůst knír

PrevenceDatum publikace: 1.11.2022

Důvod je nasnadě – v listopadu se koná celosvětová osvětová kampaň k prevenci rakoviny prostaty „Movember“ (M jako moustache = knír). Akce, která vznikla v Austrálii a má ve světě téměř dvacetiletou tradici získala oblibu i u nás. Rakovina prostaty totéž patří k nejčastějším příčinám úmrtí mužů v České republice. Ročně onemocní téměř 7000 mužů a zemře průměrně 1400. Knírem proto muži v listopadu dávají najevo, že podporují prevenci, nejlépe pravidelným testováním hladiny PSA. Nádory prostaty se vyvíjejí velmi pomalu, z toho důvodu je při časném záchytu šance na vyléčení vysoká. Laboratoře AeskuLab v rámci měsíce prevence rakoviny prostaty poskytly PSA testy za poloviční cenu.

 

Prevenci rakoviny prostaty lze zajistit jednorázovým odběrem krve, při kterém se zjišťuje hladina bílkoviny PSA, neboli prostatického specifického antigenu. Zvýšená hladina PSA ještě neznamená rakovinu, ale znamená riziko, které je nutné dále vyšetřit odborníkem – urologem. Preventivní vyšetření prostaty testem PSA je tedy možností, která může upozornit na problém včas. „Rozhodně by nebylo na škodu, kdyby u nás začalo být zvykem, aby muži po padesátce jednou za dva roky chodili na preventivní PSA test. Obdobně, jako ženy chodí jednou za rok ke gynekologovi,“ říká Kamil Doležel, generální ředitel laboratoří AeskuLab. 

 

Karcinom prostaty se může vyskytovat už po 40. roce, ale po padesátce jeho výskyt výrazně roste. Nejvíce nemocných mužů je ve věkové kategorii 65-75 let. Ve větším riziku jsou i muži, kteří mají karcinom prostaty v přímém příbuzenstvu, mohou mít genetickou dispozici. „Převážně se doporučuje preventivní vyšetření u mužů po 50. roce, a to jednou za dva roky, po 60. roce už každoročně. Nádory prostaty se vyvíjejí velmi pomalu, dlouhou dobu bezpříznakově, a proto je při časném záchytu šance na vyléčení vysoká,“ vysvětluje Šárka Krejčová, medicínská ředitelka laboratoří AeskuLab. Přesto pětina mužů přijde k lékaři až v momentě, kdy je jejich onemocnění ve 3. nebo 4. stadiu. 

 

PSA test není plošně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. V listopadu si ho ale můžete pořídit za poloviční cenu 150 Kč na e-shopu LabOnline. Stačí se objednat a zaplatit vyšetření online na Prevence rakoviny prostaty a dojít na odběr v některém z odběrových míst po celé České republice. 

 

Co je PSA a jak funguje

PSA je bílkovina, která se tvoří v prostatických žlázkách a za normální situace je součástí ejakulátu, v prostatě a slouží k tomu, aby sperma bylo kapalné. Pokud dojde k porušení tkáně prostaty, a to jakýmkoli způsobem, PSA se dostane do krevního řečiště a můžeme PSA laboratorně prokázat. 

Test PSA probíhá jednoduchým odběrem krve. Před vyšetřením se doporučuje sexuální abstinence alespoň tři dny, dále vyvarovat se po stejnou dobu i jízdy na kole anebo na koni. 

Zvýšená hladina je citlivým ukazatelem možné přítomnosti karcinomu. Důležité je také vědět, že ke zvýšení PSA dochází u i jiných, nenádorových onemocnění, například zánětech prostaty či močového ústrojí, a hladina se zvyšuje i s věkem muže. Proto každý pozitivní výsledek vyšetření je nutné dále potvrdit jinou metodou.