Roste zájem firem o podporu zdraví zaměstnanců, žádají preventivní vyšetření i balíčky na míru

AktuálněDatum publikace: 9.6.2022

Péče o zaměstnance i spektrum nabízených firemních benefitů se za poslední roky značně změnil. Také způsob, jak firmy i jejich zaměstnanci nahlíží na otázku zdraví a prevence, zejména v souvislosti s pandemií koronaviru. AeskuLab na tuto nově vznikající potřebu reaguje nabídkou preventivních balíčků firmám na míru. Chce tak zaměstnavatelům a jejich zaměstnancům umožnit rychlý přístup k informacím o zdravotním stavu, bez nutnosti zdlouhavého objednávání a plánování zdravotní péče.

Zájem o tzv. „zdravou firmu“ roste. Firmy již zcela běžně zajišťují ergonomický nábytek, firemní fitness, outdoorové eventy pro zaměstnance nebo příspěvek na sportovní aktivity. Jistým zpestřením ještě před nástupem pandemie koronaviru byly „Dny zdraví“, během kterých si zaměstnanci mohli obvykle nechat změřit tlak, množství podkožního tuku nebo se dozvědět něco o zdravé výživě. Nyní mohou na své dosavadní benefity navázat i formou balíčků preventivních vyšetření. „Cílem těchto balíčků je pomoci zaměstnavatelům udržet zaměstnance ve výborné fyzické kondici a duševní pohodě. Chceme tím nastavit nový trend v péči o zaměstnance v podobě rychlé a komplexní diagnostiky. Firmám nabízíme 13 různých produktů sestavených do balíčků vyšetření, která umožní rychlou a komplexní laboratorní diagnostiku pro první orientaci o potenciálním zdravotním riziku,“ říká Kamil Doležel, generální ředitel společnosti AeskuLab, a dodává: „Jde o novou službu, která může přinést odpovědi i na nevyřčené obavy z možných nemocí. Velký přínos zde vidíme především v možnosti časného záchytu civilizačních nemocí, případně vyloučení intolerancí a alergií.“  

V současné době jsou v popředí zájmu firem všechna nadstandardní vyšetření související s Covidem-19, ať již jde o diagnostiku post-covidových stavů, zjišťování protilátek nebo hladiny vitamínu D, který se ukázal jako velmi důležitý indikátor stavu imunity. Kromě toho jsou pro firmy připraveny i preventivní balíčky dle pohlaví a věku, které odpovídají na specifické potřeby žen a mužů různých věkových kategorií. Zaměstnavatelům je možné nabídnout i balíčky vyšetření z oblasti imunity, dále intolerance na lepek, nebo vybraná genetická vyšetření. Nabídku prvních 13 korporátních balíčků vyšetření bude společnost AeskuLab dále rozšiřovat.

Jak si lze firemní balíčky objednat

„Balíčky služeb přednostně nabízíme zaměstnavatelům jako novou formu firemních zdravotně preventivních programů. V případě zájmu se na nás mohou personalisté nebo specialisté bezpečnosti práce obrátit napřímo a prokonzultovat tuto nabídku. Nejjednodušší formou je přímo kontaktovat naše Klientské centrum, které poptávku nových balíčků služeb přesměruje obratem na specialisty pro firemní klientelu.“ popisuje Kamil Doležel. 

Zaměstnanci, jejichž zaměstnavatel jim formou benefitu nabídne některý z balíčků vyšetření se na www.rezervace.aeskulab.cz jednoduše objednají podle předem domluveného rozsahu nabídky pro danou firmu a dojdou na odběr krve v nejbližším odběrovém místě laboratoří AeskuLab, které se nachází po celé České republice.

Nabídka specializovaných balíčků diagnostických vyšetření pro firmy

Post-covidové stavy

Jde o zcela ojedinělý balíček vyšetření směřující k odlišení případných orgánových postižení, přítomnosti chronického zánětu v organizmu nebo ostatních  stavů, které mohou, nebo nemusí být spojené s proděláním nemoci COVID-19, Post-COVID syndromem, nebo jinou, do té doby nediagnostikovanou chorobou. Vyšetření na trhu nemá prozatím konkurenci.

Protilátky IgG proti Covid-19

Zjišťování protilátek proti Covid-19 patří mezi stále nejvyhledávanější vyšetření. Zaměstnance pochopitelně neustále zajímá, zda již prodělali Covid-19, zda jsou chráněni proti těžkému průběhu onemocnění, nebo zda se jim po nemoci vytvořila dostatečná hladina protilátek. Toto vyšetření není hrazené ze zdravotního pojištění. Má však velkou vypovídající hodnotu v prevenci nemocnosti a případném rozhodování o posilující dávce očkování, proto je o něj značný zájem.  

Hladina vitamínu D 

Dostatečný příjem vitamínu D je velmi důležitý pro správné fungování imunitního systému. Kromě toho se podílí na vstřebávání vápníku, proto jeho nedostatek může nepříznivě ovlivnit stav kostí a celý minerální metabolizmus, včetně ukládání vápníku do stěny cév. Míra nedostatku vitamínu D je taky indikátorem oxidačního stresu organizmu. Vitamín D je mimo jiné významný pro správnou funkci nervové soustavy včetně dlouhodobé ochrany před cévním typem demence.

Prevence dle věku a pohlaví

Odhalení základních rizik spojených s civilizačními nemocemi a obezitou jsou v balíčcích prevence shodná pro obě pohlaví. Základní rozdíly mezi testem pro ženy a testem pro muže spočívají ve specifické diagnostice pro ženy, jako jsou vyšetření hladiny hormonu estradiolu, ovulačního hormonu (LH) a folikuly stimulující hormon (FSH), zatímco u mužů je kladen důraz na preventivní vyšetření indikátorů možného nádorového postižení nebo nemocí prostaty, které indikuje PSA antigen a jeho zvýšená hladina.