Zimní hity pro lidské zdraví: med a zázvor

Datum publikace: 16.11.2021
Stejně jako vánoční svátky patří k zimnímu období také některé potraviny, které v nejchladnějším období konzumujeme častěji než v jiných částech roku. Čaj s medem nebo zázvorový čaj dokážou nejen zahřát, ale také mají prospěšný vliv na lidské zdraví. Jaké jsou výhody medu a zázvoru na našem jídelníčku?

Zázvor je kvetoucí rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Patří mezi nejzdravější koření na planetě. Oddenek (podzemní část stonku) je část běžně používaná jako koření. Zázvor lze použít čerstvý, sušený, v prášku nebo jako olej či šťávu. Je to velmi častá přísada v receptech, někdy se přidává do zpracovaných potravin a kosmetiky.

Tato rostlina má velmi dlouhou historii užití v různých formách tradiční i alternativní medicíny. Používá se k podpoře trávení, snížení nevolnosti a pomáhá v boji proti chřipce a nachlazení. Jedinečná vůně a chuť zázvoru pochází z jeho přírodních olejů, z nichž nejdůležitější je gingerol. Ten má podle vědeckých studií silné protizánětlivé a antioxidační účinky, například pomáhá snížit oxidační stres, který je důsledkem nadměrného množství volných radikálů v těle.

Tím ale benefity jeho konzumace nekončí. Zázvor dokáže léčit mnoho forem žaludečních obtíží, zejména ranní nevolnost. Vědci popsali jeho pozitivní vliv na redukci hmotnosti při různých dietách, prokazatelně snižuje bolesti a ztuhlost kloubů při osteoartritidě. ¨¨

Účastníkům studie z roku 2015 snížila konzumace zázvoru cukr v krvi v průměru o 12 procent, což je výhoda především pro diabetiky. Má pozitivní vliv na hladinu LDL-cholesterolu a dokonce snižuje bolesti při menstruaci. Odborníci vyzdvihují také jeho protizánětlivé účinky a jeho roli v prevenci infekčních onemocnění.

Pokud ale při vaření čaje sáhnete spíš po sklenici s medem, ani to není špatný nápad. Med je v podstatě čistý cukr, bez tuku a pouze stopového množství bílkovin a vlákniny. Obsahuje malé množství některých živin, ale většina lidí ho obvykle nekonzumuje dostatek na to, aby byl významným zdrojem vitamínů a minerálů. Přesto stojí za zmínku, že med je bohatý na zdraví prospěšné rostlinné sloučeniny známé jako polyfenoly.

Vysoce kvalitní med – který je minimálně zpracovaný, tepelně neupravovaný a čerstvý – obsahuje mnoho důležitých bioaktivních rostlinných sloučenin a antioxidantů, jako jsou flavonoidy a fenolové kyseliny. Nejvíce antioxidantů je pak v tmavších odrůdách. Přestože med zvyšuje hladinu cukru v krvi stejně jako jiné druhy cukru, antioxidanty, které obsahuje, mohou pomoci chránit před metabolickým syndromem či rozvojem diabetu 2. typu.

S medem nesáhnete vedle

Med má pozitivní vliv i na kardiovaskulární systém - podle jedné studie může pomoci snížit krevní tlak, zlepšit hladinu krevního tuku, regulovat srdeční tep a zabránit smrti zdravých buněk. Že má med hojící účinky, to ostatně věděli už staří Egypťané, kteří jim léčili rány a dokonce popáleniny.