Histaminová intolerance: skrytý původce obtíží

Datum publikace: 4.10.2022

Pokud jste již vyzkoušeli některé z typických diet, nebo už za sebou dokonce máte testy citlivosti na potraviny a potíže po jídle stále přetrvávají, možná je na čase zaměřit se na histaminovou intoleranci. Právě tato porucha může být hlavní příčinou záludných zdravotních problémů, jako jsou migrény, podráždění kůže nebo zažívací potíže.

Objednat se na vyšetření histaminové intolerance

Co to vlastně histamin je?

Hormon, který se nalézá v organismu každého z nás. Produkuje ho celá řada buněk, zejména však bílé krvinky a neurony. Primárně funguje lokálně – na krátkou vzdálenost při komunikaci mezi sousedními buňkami.

Histamin je odpovědný za správnou funkci hladké svaloviny, rozšiřuje krevní cévy, ovlivňuje krevní tlak, stimuluje žaludeční šťávy nebo se podílí na imunomodulaci. Pomáhá tělu léčit se ze zranění a alergií tím, že zvyšuje průtok krve do částí těla. Je to také neurotransmiter v mozku, přenáší impulsy a reguluje cyklus bdění a spánku.

Pokud je produkován ve vysokém množství, např.: v reakci na alergen, vyvolává efekt v rozsáhlejším okrsku tkáně (např.: otok po bodnutí hmyzem) nebo v celém těle (anafylaktický šok). Pravděpodobně jste slyšeli o antihistaminikách na alergické reakce.

Histaminová intolerance (HIT) je potom stav, kdy člověk není schopen optimálně metabolizovat a odbourávat histamin. Nejedná se o alergii nebo potravinovou intoleranci, ale spíše přebytek zmíněného hormonu, který může způsobovat obtíže.

Příznaky histaminové intolerance

Obvykle se objevují třicet minut až 72 hodin po požití určitých potravin. V lidském organismu existují čtyři typy histaminových receptorů:

  • kůže
  • zažívání
  • oběhový systém
  • a nervový systém
Proto mohou být příznaky značně odlišné.

Projevy na kůži se vyznačují zpravidla jejím zarudnutím, výskytem vyrážky, kopřivky, otokem nebo dokonce svěděním kůže. Signálem histaminové intolerance může být i nevolnost, pálení žáhy, zvracení, průjem nebo naopak zácpa, křeče v břiše nebo nadýmání. V některých případech může být příznakem i nízký krevní tlak nebo závratě. Mezi neurologické projevy intolerance na histamin patří zejména bolest hlavy, migréna, bušení srdce případně arytmie, únava nebo brnění končetin.

Příznaky histaminové intolerance často napodobují příznaky odlišných onemocnění. Je tedy důležité vyloučit jiné zdravotní problémy, než se pokusíte o nízkohistaminovou dietu. Ta v obvyklých případech trvá čtyři až osm týdnů a spočívá v eliminaci potravin s vysokým obsahem histaminu. 

Mezi ně patří fermentované produkty, jako jsou:

  • fermentované potraviny (alkohol nebo kysané zelí)
  • vyzrálé maso a mléčné výrobky (hovězí maso, ryby, trhané a zrající sýry)
  • mleté maso
  • konzervy (fazole, čočka, ryby, zelenina a ovoce)
  • chlazené maso (jakékoli maso, které nebylo okamžitě zmrazeno a nedávno rozmraženo)
  • pomalu vařená jídla (například vývar z kostí)
  • ořechy, jahody, špenát, rajčata, banány nebo čokoláda.

V případě, že dieta nepomáhá, je potřeba nasadit orální substituci diaminooxidázy, enzymu, který histamin v organismu přirozeně rozkládá.

Existují ale i jiné typy potravinových intolerancí

Kromě již zmíněné histaminové intolerance se ale často musíme potýkat i s ostatními komplikacemi. Ty může způsobovat laktóza - laktózová intolerance. Nebo lepek - intolerance lepku

Objednejte se na vyšetření histaminové intolerance

Na našem e-shopu pro samoplátce cz.lab.online nabízíme vyšetření (nejen)) histaminové intolerance. Vybrat si můžete z 85 odběrových míst a času, který se vám bude hodit. Jednoduše se objednáte a pohodlně zaplatíte online. Mějte své zdraví pod kontrolou.

Objednat se na vyšetření histaminové intolerance