Klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí. Jejich aktivita je nyní mimořádná

Datum publikace: 19.6.2022

Co se týče počasí, zrovna procházíme ročním obdobím, které těmto cizopasníkům nejvíce sedí. Aktivitu klíšťat průběžně monitoruje Státní zdravotní ústav a podle jeho předpovědi v těchto dnech platí nejvyšší riziko nákazy po celé České republice. Obecně rozšířený mýtus, že nebezpečí infekce hrozí především v létě, není pravdivý – klíšťata nemají ráda sucho a vysoké teploty, nejrizikovější období roku proto představují jaro a podzim. 

Jaké jsou příznaky?

Klíšťová encefalitida nejčastěji probíhá ve dvou fázích. Po inkubační době, která může trvat od čtyř do 28 dní, se objeví nespecifické příznaky jako jsou horečka, malátnost, bolest hlavy, nevolnost, zvracení a bolest svalů, které přetrvávají asi 5 dní. Přibližně po jednom týdnu bez příznaků, se u některých infikovaných rozvinou neurologické příznaky, tedy meningitida, encefalitida nebo meningoencefalitida. Smrtnost závisí na podtypu viru: v Evropě se uvádí 0,5 % až 2 % u lidí, u kterých se rozvine neurologické onemocnění.

V ČR je nejnižší proočkovanost

Česká republika je zemí, kde je dlouhodobě nejnižší proočkovanost proti klíšťové encefalitidě.  Zatímco v sousedním Rakousku tvoří téměř 80 procent, z Čechů je proti tomuto onemocnění očkována přibližně třetina lidí. Není proto divu, že počty případů onemocnění klíšťovou encefalitidou patří dlouhodobě k nejvyšším v Evropě.

A přitom očkování je ta cesta

Spolehlivou specifickou prevencí je očkování. Ochrana se vytvoří u 99 % naočkovaných. Očkování není povinné, ale je doporučeno všem lidem v riziku nákazy. Očkovat se mohou dospělí i děti v kterémkoliv období roku. Základní očkování sestává ze tří dávek.

První přeočkování je za 3 roky, další přeočkování po 5 letech. Ve spojitosti s klíšťovou encefalitidou se vyšetřují dva druhy protiáltek – IgM a IgG protilátky. Hladina IgG protilátek ukazuje míru imunitní ochrany, kterou získáváme očkováním a stanovuje se v případě, kdy je potřeba zjistit, zda je vakcinace účinná. Taková situace nejčastěji nastává v případě, kdy jsme promeškali stanovený termín pravidelného přeočkování.