Movember aneb plnovous nestačí

Datum publikace: 5.12.2022
Movember skončil a vy tak uvažujete, jestli si oholit knír nebo si ještě chvíli necháte plnovous? Udělali jste ale to podstatné, o co v tomto měsíci šlo?

Celá kampaň MOVEMBER si klade za cíl upozornit na riziko rakoviny prostaty a na mužské zdraví jako takové. K jedněm z nejčastějších zdravotní obtíží, které se u mužů může projevit je zbytnění prostaty, které je ve většině případů nezhoubné. Lze jej efektivně léčit, a proto není důvod otálet s návštěvou praktického lékaře nebo urologa a nechat se vyšetřit.

Riziko nádoru prostaty

Vážnějším problémem může být riziko nádoru prostaty. To lze již v raných fázích odhalit digitálním vyšetřením per rectum nebo zobrazovacími metodami. Dávno předtím na něj však dokáže upozornit i laboratorní vyšetření krevních markerů. Tento laboratorní soubor vyšetření s názvem Prostata, doplněný o vyšetření stavu ledvin nebo prevence muž 50+, kde jsou laboratorní vyšetření aktuálního zdravotního stavu obohacené o markery potenciálního zánětlivého nebo nádorového procesu prostaty.

Oba tyto soubory  vyšetření z krve lze absolvovat jednoduše bez návštěvy  lékaře, objednáním přes cz.unilabs.online. Výsledky si pak jednoduše  to je divná formulace, spíše výsledky přijdou na email etc.  a na základě nich se rozhodnete, zda je čas zajít přímo k lékaři.

Dalším typicky mužským problémem, na který by se mělo myslet nejen v listopadu, je samovyšetření  varlat a penisu. U mladých, ale i starších mužů může dojít k velmi akutním a bolestivým situacím, kdy např. dochází  že se varle může otočit kolem své osy a semenný provazec se stočí s ním a dochází k obstrukci žilního odtoku.. V obojím případě jde o velmi bolestivou a hlavně akutní příhodu, kterou je nutné okamžitě chirurgicky řešit.

NÁVOD PRO MANŽELKY

Dámy, váš manžel nebo partner potřebuje nejen vyžehlené košile, ale i trochu péče a prevence z oblasti zdraví. Myslete proto na prevenci i u něj a připomeňte dnes vašemu partnerovi návštěvu praktického lékaře nebo urologa. Případně mu pomozte s objednávkou na některá z uvedených souborů vyšetření.

NÁVOD PRO TÁTY, DĚDY A SYNY

Nic nefunguje lépe než osobní příklad v rodině. Vezměte rodinné příslušníky  při vaší další návštěvě urologa s sebou. Riziko nádorů prostaty a močové soustavy totiž skokově narůstá po 65 letech věku. Na prevenci však není nikdy pozdě, a proto by k praktickému lékaři nebo urologovi měli zavítat muži  ve věku od 40 let výše. Víme, že se nejedná o příliš atraktivní program, a proto doporučujeme den spojit i s nějakou další příjemnější aktivitou, kterou si pánská část rodiny společně užije.

Tip:
Na cz.unilabs.online najdete hned několik programů věnovaných prevenci pro muže. Můžete si objednat pouze na preventivní laboratorní vyšetření prostata nebo při jednom odběru vyřešit i mnoho dalších potenciálních problému objednáním souboru vyšetření Prevence Muž 30+, 40+,50+ a Prevence sexuálního zdraví STD. 

Listopad jako měsíc mužského zdraví již sice skončil, ale o vaše zdraví jde pořád. Zdraví potřebujete vždy,  buďte proto připraveni na všechny životní výzvy,  zůstaňte zdraví a v kondici.

Interpretujte si svůj výsledek

UO-uLekare-Slider-(1).jpg