Permanentní make-up, microblading, tetování a hepatitidy

Datum publikace: 3.10.2022
Krásné obočí, trvalé linky, kontury rtů nebo tetování jako suvenýr z dovolené. Napadlo vás, že se vás týká riziko vážné nemoci?

Pochopitelně tímto článkem nemíříme na estetická studia a kvalitní kosmetické salony s vysokým standardem hygieny. Zejména v Evropě se nemusíme o kvalitu profesionálních salonů obávat díky velmi přísným standardům hygieny, které jsou na jejich provoz kladené.
Trend tetování nabývá na oblibě a zejména u mladé generace dochází i k alternativním metodám tetování. Někteří také podlehli trendu zdobení těla tetováním na toulkách po světě, zejména v tropech a exotických destinacích.

Ve všech těchto situacích je třeba myslet na riziko virové infekce jater. Právě amatérské tetování, piercingy, ale i mimo studia provedená permanentní úprava obočí mikroblading nebo konturovaní rtů mohou být často příčinou infekce některými z virů žloutenky.

Pokud nejste očkovaní proti žloutence typu B, zjednodušeně řečeno, pokud jste se narodili před rokem 1989 a nejste v rámci profesní prevence očkovaní, pak i pro vás platí riziko hepatitidy typu B. Daleko zákeřnější, především díky častému přechodu do chronické formy je infekce hepatitidou typu C, na kterou neexistuje ještě vakcinace, kterou ale zcela úplně léčí cílená léčba.

Inkubační doba hepatitidy typu C je dlouhá až půl roku. I pak jsou příznaky jenom mírné: nechutenství, nadýmání, špatné trávení, nespecifické bolesti kloubů a svalů. Jedním z častých příznaků je i silná únava. Samotná nemoc v rozvinutém stadiu působí rozsáhlé poškození jater a zánět a postupem času i rakovinu jater. 

Co se týče jater, tak i to nabízíme na našem e-shopu pro samoplátce. V rámci vyšetření jater vám změříme 13 parametrů, díky kterým si uděláte perfektní obrázek o stavu tohoto důležitého orgánu. 

Tip: Obě hepatitidy i aktuální stav jaterních enzymů testuje vyšetření na pohlavně přenosné nemoci BASIC a PLUS. Na odběr vzorku krve nepotřebujete žádanku od lékaře.  Odběr po internetovém objednání proběhne na odběrovém místě vlastního výběru, výsledky obdržíte do pár dnů emailem.

Pokud patříte k cestovatelským typům nebo jste se v poslední době nechali tetovat, určitě se objednejte na laboratorní vyšetření infekce hepatitidy typu B i C. Jedním vyšetřením pak budete mít jistotu, že vaše zdraví není tímto onemocněním v danou chvíli ohroženo.
 

Objednat na test na pohlavně přenosné choroby