6 tipů pro lepší worklife balance a relaxaci 

Datum publikace: 24.1.2023
Pro boj se stresem a každodenní úzkostí je důležité vědět, jak uvolnit svou mysl. Řiďte se našimi návrhy a naučte se, jak správně relaxovat a odpočívat.

Nevíte, jak se vyhnout pocitům úzkosti a stresu? Hledáte způsob, jakým můžete dosáhnout lepší rovnováhy mezi fyzickou a duševní pohodou? Přemýšlíte nad tím, jak uvolnit svou mysl doma, aniž byste se museli uchýlit k odbornému vedení? Nevíte, jak můžete rozpoznat své limity? Čtěte dál a dozvíte se více. Nezáleží na tom, jestli jste třeba vývojář aplikací, profesionální řidič, nebo máte nepravidelnou pracovní dobu. Je důležité udržovat správný worklife balance a umět relaxovat. 

Jak uvolnit svou mysl? Strategie, které mohou pomoci:


Jedním ze způsobů jak o sebe pečovat, když se cítíte vystresovaní nebo máte starosti, je začlenit relaxační metody do své každodenní rutiny. Pouze samotná relaxace samozřejmě nezmírní problémy, nad kterými přemýšlíte, ale může vám poskytnout duševní odpočinek od pocitu stresu a obav a zároveň vám pomůže přijít na jiné myšlenky.
 

1. tip: Relaxační a odpočinkové techniky


Cílem relaxačních technik je zajistit lepší schopnost zvládat negativní emoce a pocity. Příkladem těchto technik je například čtení a psaní, které jsou často doporučovány jako způsoby, jak rozptýlit vaši mysl a přesměrovat pozornost od negativních událostí a myšlenek, tzv. se ze svých pocitů vypsat. Odpočinek však může být i aktivní, a proto můžete relaxovat i při sportu nebo cvičení.

Dalším velmi doporučovaným prostředkem je meditace. Existuje mnoho typů meditace, přičemž jóga a mindfulness patří k těm nejběžnějším. Meditaci však může provádět kdokoli a kdekoli.

Techniky hlubokého dýchání jsou základním kamenem pro uvolnění naší mysli. Ptáte se, jak správně ovládat pohyb nádechu a výdechu? Dýchejte zhluboka nosem a položte si ruku na břicho abyste cítili, jak se nadouvá. Poté pomalu ústy vydechujte a vyprazdňujte břicho. Několikrát toto dechové cvičení opakujte.
 

2. tip: Fyzická aktivita a cvičení


Je všeobecně známo, že fyzické cvičení je vhodné jak pro tělo, tak pro mysl. není nutné se hned vrhnout na posilování s činkami, v ideálním případě pomáhají zejména takové činnosti, které budete provozovat s radostí. Od chůze a tance přes běh až po práci na zahradě. Důležité je, aby vám tyto aktivity pomohly uvolnit mysl a vydat energii. Vytvořte si tedy seznam těchto činností, umístěte je na viditelné místo a začněte je praktikovat.

 

3. tip: Dobře se vyspěte


Spánek i odpočinek jsou základem pro to, abyste si udrželi klidnou mysl a vyhnuli se úzkosti a stresu. Ačkoli se dobrý spánkový režim může lišit, obecně platí, že dospělý člověk by měl spát přibližně 8 hodin denně.
Aby se tak stalo, měli byste dbát i na optimální spánkovou hygienu. Před spaním rozhodně nedoporučujeme: 
  • Trávit čas na telefonu, tabletu či sledováním televize 
  • Příjem alkoholu a kofeinu
  • Vysoce intenzivní fyzickou aktivitu
  • Nadměrnou konzumaci jídla
  • Vyberte vhodné osvětlení do ložnice a vyhněte se intenzivní světlu nejméně 1 hodinu před spánkem.
Nezapomeňte také na kvalitní stínění, které může výrazně přispět k lepšímu spánku. Rušivé venkovní světlo během noci skvěle blokují například rolety den a noc. Minimalizací pronikání vnějšího světla do svého pokoje vytváříte ideální prostředí pro hluboký a nerušený spánek.

Takové zatemnění je obzvláště užitečné v letních měsících, kdy brzy svítá, a v městských oblastech s intenzivním nočním osvětlením. S kvalitním zatemněním si tak můžete užívat klidnější a kvalitnější spánek a přispět ke svému duševnímu a fyzickému zdraví.

 

4. tip: Promluvte si s členem rodiny nebo přítelem


Sdílení emocí, pocitů a starostí je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak bojovat proti úzkosti a uvolnit svou mysl. Přestože neexistuje univerzální řešení, existují metody, které může použít každý a které mohou pomoci snížit pocit napětí. Ať už vás znepokojuje cokoli, zkuste si o tom promluvit s přítelem nebo členem rodiny. Využít můžete i online poradny s terapeuty. 

 

5. tip: Uspořádejte si věci


Obecně řečeno, úzkost souvisí ve většině případů se situacemi, které nemůžete změnit a které se vymykají vaší kontrole. Z tohoto důvodu je vhodné si v těchto chvílích následující kroky dobře promyslet, situace řešit s chladnou hlavou, případně se s někým poradit a vyslechnout si názor méně zainteresovaného člověka.

Pro lepší životní balanc i 

6. tip: Najděte si záliby


Koníčky jsou nezbytné, protože mohou fungovat jako odpočinkové aktivity od stresových situací a jsou vynikajícím způsobem rozptýlení a relaxace. Tyto činnosti zpravidla napomáhají dobrému duševnímu zdraví.
Kreslení, malování, vaření, sledování filmu, to vše jsou aktivity, které můžete v rámci relaxace vyzkoušet. Pokud budete dělat činnost, která vás baví, budete se s největší pravděpodobností cítit klidnější, vyrovnanější a často i šťastnější.

Vždy je ovšem nutné mít na paměti, že bychom měli důkladně sledovat stav našeho zdraví a zdravotní stav obecně a v případě obtíží vždy kontaktovat praktického lékaře.