Aktivity na prázdniny v každém počasí: Co podniknout s dětmi?

Datum publikace: 29.6.2023

Léto je tu a s ním i dlouhé prázdniny, které mohou být pro rodiče výzvou, když hledají způsoby, jak zabavit své děti. Nezáleží na tom, jestli svítí slunce nebo zrovna prší, existuje spousta skvělých aktivit, které můžete s vašimi dětmi dělat. V tomto článku vám představíme několik nápadů, které vás mohou inspirovat a pomohou vám vytvořit nezapomenutelné letní zážitky. 
 

Když počasí přeje a sluníčko svítí 

Když slunce svítí, je nejlepší využít času venku a strávit volný čas v přírodě či poznáváním nových míst a destinací. Ideální jsou proto rodinné výlety nebo cestování s přáteli. Vydejte se na procházku po okolí a objevujte nová místa. Navštivte místní parky, lesy nebo zahrady a nechte děti prozkoumat přírodu. Můžete se vydat na cyklistickou výpravu nebo si pronajmout lodě na jezeře. Vytvořte si piknikový den a užijte si rodinnou večeři pod širým nebem. 

Léto je neodmyslitelně spojeno také se sportem a aktivním způsobem trávení volného času. Zahrajte si s dětmi různé sporty jako je fotbal, baseball, plážový volejbal nebo badminton. Tím zlepšíte nejen jejich, ale také vaši fyzickou kondici a také posílíte rodinné vazby. Můžete také zorganizovat rodinný turnaj a vytvořit si vlastní pravidla. 

Teplé letní počasí vybízí i k vodním radovánkám. Pokud máte k dispozici bazén, jezero nebo jste na dovolené u moře, nezapomeňte se vydat na vodní dobrodružství. Koupání, stavění pískových hradů a hraní si se šipkami jsou skvělými způsoby, jak si užít letní den. Pokud máte v blízkosti vodní park, vydejte se tam a využijte skluzavky a vodní atrakce. 

TIP: Pokud přemýšlíte nad letní dovolenou u moře s dětmi, doporučujeme si přečíst tento článek. Najdete v něm praktické rady a výběr TOP destinací pro rodinnou dovolenou

Jaké aktivity naplánovat na deštivé dny? 

I když venku prší, nemusíte ztrácet naději na zábavu. Upršené dny můžete věnovat kreativnímu tvoření nebo filmovým večerům. Zorganizujte například malířskou nebo modelovací soutěž. Kupte si sadu barev, štětců a papíru a dovolte dětem vyjádřit svou kreativitu. Můžete vytvářet koláže, modelovat z hlíny nebo dokonce malovat na textil. 

Velmi vítaným programem mohou být i pohádkové dny. Přečtěte svým dětem knihu nebo vytvořte společně pohádku. Nechte je vymyslet příběh, zahrát si různé postavy a dokonce s nimi natočte krátký film. Variantou pro tvořivé děti je i výroba vlastního loutkového divadla, se kterým můžete sehrát celé představení vlastního pohádkového příběhu. 

Ač se to může zdát jako běžná činnost, i během vaření můžete zažít spoustu zábavy. Zapojte děti do přípravy jídla. Můžete si společně vybrat recept a děti mohou pomáhat s mícháním, měřením ingrediencí a zdobením. To nejenže rozvíjí jejich dovednosti v kuchyni, ale také získávají informace o zdravém stravování a správné hygieně. 

Mezi oblíbené a smysluplné aktivity také patří hraní společenských her. Hlavolamy, karetní hry či mozaiky jsou činnosti, které naplno zaměstnají dítě plné energie a na své si přijdou i rodiče.

Navrh-bez-nazvu-(1).png

Na co si dát pozor během letních aktivit 

Když trávíte čas s dětmi v létě, je důležité dbát na jejich zdraví a bezpečnost. Neměli bychom proto zapomenout dbát na odpovědnost a opatrnost. 

  1. Ochrana před slunečním zářením

    Vitamín D ze sluníčka je skvělý. Ale všeho s mírou. Vždy si před pobytem venku namažte pokožku opalovacím krém s vysokým SPF, a to i v případě, kdy je zataženo. Dodržujte pravidlo nošení ochranných klobouků, slunečních brýlí a lehkého oblečení, které pokožku chrání. Prevence vzniku popálenin je velice důležitá v rámci snížení rizika rakoviny kůže. 

  1. Hydratace

    Ujistěte se, že vaše děti dostatečně pijí vodu, zejména při venkovních aktivitách. Dehydratace je v létě častým problémem, takže je vhodné mít zásobu tekutin vždy u sebe. Dodržování dostatečného pitného režimu je důležité celoročně, ale v létě vlivem horkého počasí se riziko dehydratace zvyšuje. Pitný režim si můžeme obohatit neslazenými ledovými čaji nebo ochucením vody sezónním ovocem.  

  1. Bezpečnost na vodě

    Pokud se chystáte na vodní radovánky, nezapomeňte na bezpečnostní opatření. Ujistěte se, že vaše děti jsou dostatečně zdatnými plavci a používají vhodné plavecké pomůcky. Mějte děti stále na očích a vždy si přečtěte pravidla a upozornění, která platí v místě, kde se budete koupat. 

Léto nabízí mnoho možností strávit s dětmi nezapomenutelný čas. Bez ohledu na počasí, existuje spousta aktivit, které můžete podniknout. Důležité je, abyste dbali na zdraví a bezpečnost svých dětí a zároveň strávili příjemné okamžiky s vašimi blízkými. Buďte kreativní, zapojte se do aktivit a vytvořte si společné vzpomínky, které vás budou provázet po celý život.