Kolik bychom měli denně vypít vody? 

Datum publikace: 7.2.2023
Věděli jste, že lidské tělo se skládá přibližně ze 60 % z vody? Není tedy žádným překvapením, že na podporu funkce organismu je nutná i zdravá regulace příjmu vody. 

V článku vám vysvětlíme, proč je pro vaše zdraví a pohodu důležité přijmout správné množství tekutin a zajistit tak dostatečnou hydrataci organismu.

 

Význam příjmu vody

Voda představuje přibližně 60 % vaší tělesné hmotnosti, ale postupně se z těla ztrácí běžnými životními funkcemi, tedy dýcháním, pocením nebo vylučováním.

Z tohoto důvodu je pro udržení správného fungování těla zásadní obnovit potřebné množství vody, které se přirozeně každodenní činností snižuje. V množství tekutin, které byste denně měli vypít hraje roli nejen váš životní styl a prostředí, ale také faktory jako je například pohlaví, věk, zdravotní stav, fyzická aktivita, typ stravy, teplota nebo vlhkost prostředí. Tyto faktory ovlivňují, jak moc vaše tělo vodu zadržuje a kolik jí pro správné fungování organismus potřebuje. 

 

Důsledky dehydratace

Vše, co přes den vypijete působí na vaši denní potřebu. Ne všechny nápoje ale hydratují. Nápoje s kofeinem nebo nápoje obsahující alkohol tělo naopak dehydratují a neměly by tak být vaším jediným příjmem tekutin.

Mějte také na paměti, že sladké nápoje mohou vést k nárůstu hmotnosti a zánětům např. močových cest . Navíc mohou  zvyšovat riziko vzniku onemocnění, jako je například cukrovka. Příliš mnoho kofeinu navíc může způsobit nervozitu nebo nespavost. Pokud vám nechutná čistá voda, můžete si ji ochutit ovocem nebo štávou z citronu, nebo vyzkoušet bylinné čaje.

Abyste předešli dehydrataci, zvyšujte příjem tekutin postupně během dne. Pro doplnění tekutin přidejte do svého jídelníčku saláty, ovoce a polévky. Voda hraje významnou roli ve vašem těle a její nedostatek může způsobit malátnost, sníženou produktivitu, potíže s termoregulací, nízkou fyzickou výkonnost, problémy se soustředěním, bolesti hlavy, podrážděnost či nespavost. S nespavostí si může poradit třeba kyslíkový koncentrátor, který umí dodávat až 90% kyslík. Samotná inhalace kyslíku zlepšuje imunitu, paměť a zmírňuje pocity stárnutí.

 

Které skupiny jsou dehydratací nejohroženější?

U některých osob je riziko výskytu závažných stavů dehydratace vyšší. Starší lidé nevnímají tolik pocit žízně, zapomínají pít a jejich funkce ledvin může být snížena. Proto se u nich v případě dehydratace mohou projevit problémy s kognitivními funkcemi nebo kardiovaskulární obtíže.
Obdobná situace platí i u dětí, které si ne vždy uvědomují, jak se projevuje žízeň. V důsledku toho může též dojít k narušení jejich kognitivních funkcí (koncentrace, bdělosti a krátkodobé paměti).

Doporučený denní příjem vody u dětí a starších osob je rozdílný. Podívejte se:
  • U mladších dětí (5-8 let) je doporučený 1 litr tekutin
  • u dětí ve věku 9-13 let je to pak 1,5 až 2 litry
  • Pro starší osoby je doporučené množství 6 až 8 sklenic tekutin denně.
Obvzláště u dětí je občas náročné, vysvětlit jim důležitost pravidelného pitného režimu. Určitě si dobře vzpomínáme na svá dětská léta, kdy nás rodiče volali ke skleničce vody a my ne a ne přijít. Zkuste jim skleničku s vodou dát třeba během toho, co si hrají. Hračky naplno zaměstnají pozornost malého rošťáka a tak je větší šance, že vypiju skleničku aniž byste s ním museli svádět doslova litý boj.

Kolik tekutin naše tělo potřebuje?

Není snadné přesně určit množství vody, které by měl každý jedinec vypít. Doporučené množství vody se liší v závislosti na faktorech, kterými jsou např:
  • energetický příjem
  • věk
  • těhotenství
  • kojení
  • horečka
  • průjem
  • zvracení
  • spotřeba bílkovin a sodíku
  • fyzická aktivita
  • teplota okolního prostředí

Pro dospělého jedince s normální ztrátou vody a běžnou fyzickou aktivitou se celkový příjem pohybuje mezi 2,2 a 3,7 litry v závislosti na klimatu a objemu potravin obsahujících vysoký obsah vody.

Na druhou stranu se tyto hodnoty mohou u jednotlivých zdravotnických organizací lišit:
  • Světová zdravotnická organizace (WHO): WHO navrhuje, aby dospělí se sedavým zaměstnáním vypili 2,2 litru (ženy) a 2,9 litru (muži). Fyzicky aktivní dospělí by však měli vypít až 4,5 litru denně.
  • Výbor pro potraviny a výživu při Ústavu lékařství v USA  považuje za normální rozmezí celkového denního příjmu vody u mužů se sedavým zaměstnáním 3,7 litru a u žen 2,7 litru.
  •  Komise pro výživu, nové potraviny a potravinové alergeny (NDA) u Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA): na základě obecných kritérií navrhuje, aby dospělé osoby vypily denně 2,0 litru vody (ženy) a 2,5 litru vody (muži).

 

Závěrečné doporučení pro dosažení ideálního množství vody

Existuje několik triků a tipů, které pomáhají usnadnit příjem a zadržování vody tak, aby byla zaručena doporučená denní dávka tekutin prospěšná pro vaše fyzické i vnitřní zdraví.
  • Mějte u sebe vždy k dispozici láhev s vodou nebo mějte vždy  připravenou sklenici na stole.
  • Kdykoli pocítíte žízeň, napijte se nejprve vody namísto jiných nápojů. 
  • Vodu si dochuťte ovocem (například citronem či jahodami) nebo bylinkami (například mátou nebo rozmarýnem).
  • Doporučujeme filtrovat kohoutkovou vodu pomocí filtračních konvic, aby byla čistá a bez nežádoucích látek
  • Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na vodu jako je ovoce, zelenina a polévky.

Pokud tedy bojujete s nadváhou (obezitou), sklenice vody je ideálním pomocníkem do začátku. Zároveň pití vody pomáhá snížit pocit hladu. Například jednou z funkcí jater je mobilizace uloženého tuku pro přeměnu na energii. Jakmile nemohou játra plnit svoji funkci, dochází k pozastavení této činnosti. A ta může vést k přibírání.
A nezapomeňte. Hydratace je klíčem ke zdravému tělu!